In de winter met de donkere dagen is het extra belangrijk om goed na te denken over de beveiliging van uw huis. Inbrekers zien snel genoeg of u wel of niet thuis bent en slaan hun slag. Maak het ze niet té gemakkelijk en zorg voor goed hang- en sluitwerk. Zorg ook voor voldoende (buiten)verlichting met bewegingsmelders en tijdschakelaars en vermijd donkere hoekjes bij deuren en ramen. Kijk hieronder voor meer inbraakpreventietips.

Wat u zelf kunt doen om inbraak te voorkomen

In en om het huis

 • Sluit altijd alle deuren en ramen, ook als u maar heel even weg bent naar de buren of voor een boodschap. Denk dan ook aan het wc-raampje of ramen en deuren van een garage. Als een insluiper zo uw woning binnen kan komen, zonder in te hoeven breken, duurt het slechts enkele minuten voordat hij er met uw spullen vandoor gaat.

 • Draai sloten altijd in het nachtslot. Een deur die alleen is dichtgetrokken, is met een creditcard of hard stuk plastic toch makkelijk open te maken, de zogenaamde flipper-methode. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.

 • Zorg dat bereikbare deuren en ramen niet achter bomen, schuttingen, schuurtjes of andere obstakels verscholen zijn. Op deze manier is er geen sociale controle mogelijk.

 • Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg. Breng geen latwerken, pergola’s en dergelijke aan waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen.

 • Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten. Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van het gaatje boren. De inbreker boort dan een gat in het kozijn, zodat hij bij de sleutel en de deurklink kan komen aan de andere kant van het kozijn. Wijs met uw medebewoners een vaste plek aan waar u de sleutels uit het zicht neerlegt.

VERLICHTING

 • Als u ‘s avonds niet thuis bent, laat dan wel binnen licht branden. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping!

 • Gebruik de aanwezige buitenverlichting, zoals een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Zorg ervoor dat stopcontacten in uw tuin spanningsvrij zijn.

Kortom, zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt - ook als u afwezig bent.

NAVIGATIE

 • Stel het thuis adres van uw navigatie / smartphone nooit in op het werkelijke thuisadres maar op een straat in de buurt. Bij diefstal van uw tas (met huissleutels) of telefoon kan uw huis al zijn leeggehaald voordat u de diefstal heeft ontdekt.

SOCIAL MEDIA

 • Het is leuk uw vrienden te laten weten wat u op dit moment doet of waar u op vakantie bent, maar plaats de foto's en berichtjes liever pas bij terugkomst. Wellicht hebben niet alle 500 'echte' vrienden van u of vrienden van vrienden het even goed met u voor.

bescherm uw waardevolle eigendommen

 • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers. Kleine, waardevolle zaken (goud, zilver, juwelen, waardepapieren) kunt u opbergen in een inbraakwerende kast of vloerkluis. Deze plaatst u op of in de vloer, maar altijd stevig verankerd.

 • Graveer uw postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen en maak er dan een foto van naast een liniaal zodat de grootte eenvoudig te bepalen is. Registreer uw eigendommen met het kostbaarhedenregistratieformulier. Dit kan van belang zijn bij politieonderzoek. Kijk uw verzekeringspolis eens goed na of u verzekerd bent tegen diefstal door braak.

 • Sommige inbrekers bekijken rouwadvertenties om er zo op slinkse wijze achter te komen of bewoners afwezig zijn. Zorg dat een vertrouwd iemand op uw woning past tijdens uw afwezigheid.

SOCIALE controle

 • Door ook buitenshuis een beetje op te letten, vergroot u uw eigen veiligheid. Ook goede contacten met buren en andere buurtbewoners zijn van belang. Maak afspraken met uw buren om over en weer een oogje in het zeil te houden. Laat hen weten wanneer u weg bent en ‘bewaak’ elkaars woning bijvoorbeeld met behulp van een babyfoon. Misschien kunt u elkaar helpen door in vakanties de planten water te geven en de brievenbus te legen.

 • Meld problemen die de veiligheid schaden (zoals kapotte straatverlichting of hoog opgroeiend groen dat het zicht belemmert) aan de verantwoordelijke instanties.

 • Spreek elkaar aan op onveilig gedrag en bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie op nummer 112. Maak eens kennis met uw wijkagent, hij is op de hoogte van wat er zich in uw omgeving afspeelt.