Het is winter – tips voor het (ski-)seizoen

Heeft u plannen om op wintersport te gaan, dan is het verstandig om deze tips eens te lezen en goed voorbereid op pad te gaan. Ook als u niet op wintersport gaat, zijn deze algemene tips de moeite van het even lezen waard.

algemene tips voor als u op pad gaat

Niets is vervelender als u 's morgens opstaat en ziet dat er een laagje ijs van uw auto gehaald moet worden, nog vervelender wordt het als uw auto niet start. Een paar eenvoudige tips kan ergernis voorkomen:

 • Laat een wintercheck uitvoeren. De wintergevoelige onderdelen zoals banden, accu en vloeistoffen worden hierin meegenomen.
 • Brandstof kan bevriezen, zeker diesel kan gaan vlokken waardoor de auto niet meer rijdt. Weet dat u in de wintermaanden winterdiesel tankt aan de pomp. Nederland kent een winterdiesel die tot -15 graden Celsius gaat, in najaar is dat vaak maar tot -5 graden Celsius. Dat kan te weinig zijn voor uw bestemming. Gaat u op reis, tank dan altijd voor de zekerheid nog wat bij op uw koudere eindbestemming waar de standaarden hoger liggen (Duitsland bijv. -20) om dit probleem te voorkomen.
 • Bewaar uw slotontdooier niet in de auto… een open deur wellicht, maar liever dat dan een bevroren deur.
 • Autoruiten krabben met draaiende motor? Laat uw deur dan op een kiertje staan. Het komt nogal eens voor dat de auto in het automatische slot valt. Toch vervelend als uw tas met huissleutels in de auto ligt (of houd ze op zak).
 • Een ouderwetse maar nuttige tip… smeer vaseline op de deurrubbers om bevriezing te voorkomen. Een spray of een rubberstick zijn hier ook voor verkrijgbaar.
 • Zorg ook voor goed zicht door uw voorruit voordat u gaat rijden. Maak uw ruiten altijd volledig ijs- en sneeuwvrij en laat ook de airco aanstaan om beslagen ruiten te voorkomen.
 • Controleer regelmatig of uw verlichting nog naar behoren werkt zodat andere weggebruikers u ook goed kunnen zien.

Pas ook uw rijgedrag en snelheid aan. Trek, zeker bij gladheid, rustig op en verminder in bochten vaart door op tijd het gas los te laten in plaats van te remmen. Door voldoende afstand te houden en bijvoorbeeld niet op het allerlaatste moment in te voegen voorkomt u gevaarlijke situaties.

Gaat u op wintersport?

Naast bovenstaande algemene tips is er op wintersport sprake van extremere temperaturen,dus op de weg is het belangrijk om naast winterbanden ook sneeuwkettingen te gebruiken. Vaak is dit ook een vereiste.

De kwaliteit waar winterbanden aan moeten voldoen en onder welke omstandigheden kunnen nogal verschillen per land. Zo schrijft Duitsland bijvoorbeeld voor dat winterbanden verplicht zijn bij winterse omstandigheden met een minimaal profiel van 4 mm. Voor de aanhanger of Caravan is het niet verplicht. Terwijl sneeuwkettingen in Italië verplicht zijn als er zomerbanden onder de auto liggen en als het op verkeersborden wordt aangegeven.

De boetes bij het niet navolgen van deze wetgeving kunnen hoog oplopen. In Oostenrijk kan de boete oplopen tot maar liefst 5000 euro. Wil u weten welke voorwaarden er gelden voor winterbanden en sneeuwkettingen voor de landen die u doorkruist tot aan uw geboekte wintersport accommodatie? Bekijk dan het volledige overzicht. (bron: VACO, per 22 december 2017).

 • Sluit een pechdekking af op uw reisverzekering. Zo bent u verzekerd van bijvoorbeeld voldoende dagen vervangend vervoer mocht u stil komen te staan op weg naar uw vakantie bestemming. Heeft u al een pechhulpdekking voor onderweg? Check dan waar u recht op heeft en/of bijverzekeren noodzakelijk is.
 • Rijdt u in een lease auto, check dan ook uw pechhulpvoorwaarden in het buitenland bij uw leasemaatschappij.
 • Neem een (zomer)reservewiel mee. Daarmee kunt u naar de dichtstbijzijnde garage rijden om er een goede winterband onder te leggen die in veel landen verplicht is.
 • Sneeuwkettingen? Leg deze bovenop uw eventuele bagage en niet (standaard) bij uw reservewiel. Neem ook een kartonnen doos mee, waar u uw knieën op kunt laten rusten tijdens het omleggen. Er is verschil in kwaliteit van sneeuwkettingen, laat u goed adviseren.
 • Het is niet te hopen, maar mocht u onderweg vast komen te zitten in een sneeuwstorm of een verkeersopstopping zorg dan voor voldoende water, dekens, wat te eten maar ook voldoende brandstof in uw tank.
 • Zet uw beste winterbanden op de aangedreven wielen. Voor de meeste auto’s zijn dat de voorwielen, waar ook uw (twee) sneeuwkettingen omgelegd dienen te worden.
 • Gebruikt u een skibox tijdens uw vakantie? Vergeet deze dan niet meteen eraf te halen als u terug bent in Nederland. Door de weerstand op het dak kost u dit extra benzine.

Op de piste - uw eigen veiligheid

Naast de auto is het ook belangrijk dat u voor uzelf zorgt tijdens een wintersportvakantie. Een uitbreiding op de reisverzekering met wintersportdekking is dan geen overbodige luxe. Onder de wintersportdekking is bijvoorbeeld meeverzekerd dat als er op de berg iets gebeurt, de vervoerskosten naar het ziekenhuis worden vergoed. Maar ook teruggave van de kosten van uw skipas of niet genoten lessen.

Naast wintersportdekking is ook een uitbreiding op de medische kosten aan te raden. Zeker als u naar een privékliniek gebracht wordt waar de kosten vaak hoger zijn dan in het plaatselijke ziekenhuis. Om er zeker van te zijn dat u goed terecht komt en/of de medische kosten gedekt zijn, is het altijd noodzakelijk om de alarmcentrale in te schakelen.

Neemt niet weg dat het verstandig is om goed getraind op reis te gaan. Denk ook aan beschermende middelen zoals een skihelm. Gaat u off-piste skiën, weet dan dat dit niet automatisch is meeverzekerd op de meeste reisverzekeringen. Voor de meeste polisvoorwaarden geldt, dat off-piste tot een bepaalde lawinecode is gedekt en alleen onder deskundige begeleiding. Check daarom altijd uw polisvoorwaarden voordat u op reis gaat. Als u meer informatie wilt over de skigebieden kijk dan hier. Daar is veel algemene informatie terug te lezen.