ik ga op vakantie en neem mee ...

Fijn, de vakantieperiode breekt weer aan! Maar voordat je kunt gaan dromen over dat mooie strand of die actieve vakantie tegemoet kunt gaan, moet er nog veel geregeld worden. Wat gaat er allemaal mee in de koffer? Uiteraard is dit afhankelijk van de bestemming en wat voor soort vakantie je gaat houden. De gebruikelijke checklists met wat je niet moet vergeten als je op reis gaat zijn wel bekend bij veel mensen. Zoek op internet maar eens op ‘vakantie checklist’.

Maar het wil nog wel eens voorkomen dat er wat over het hoofd wordt gezien dus wij hebben een paar aandachtspunten op een rijtje gezet. Heb je zelf nog andere tips, laat het ons weten.

 

Uiteraard zorg je voor een goede reisverzekering, Bespreek met je adviseur wat voor reis je gaat maken, wat voor activiteiten je plant en wat daarvoor aan dekking verstandig is. Ook met een doorlopende reisverzekering is het aan te raden even na te gaan of jouw type vakantie een aanvulling nodig heeft. Misschien heb je ook een aanvulling op medische kosten nodig, aangezien deze niet altijd vanuit je basiszorgverzekering worden gedekt.

AUTO

Ga je met je eigen auto op vakantie naar het buitenland, vergeet dan niet om de groene kaart en een europees schadeformulier bij het kentekenbewijs te steken, evenals eventueel de papieren van caravan of vouwwagen. Heb je een pechservice abonnement bij ANWB of een andere aanbieder, neem het pasje daarvan ook mee. Het is nu ook mogelijk om via een app op je smartphone een digitaal schadeformulier in te vullen (ga daarvoor naar de app store van Apple of Google Play). Altijd handig om even te downloaden voor je gaat. Denk ook aan een vignet als u naar of door bijvoorbeeld Zwitserland of Oostenrijk reist.

 

Met een navigatiesysteem aan boord zou je geen kaart meer nodig hebben. Toch is het verstandig om een routekaart te hebben als backup of om de totale route te kunnen overzien. Het is ook leuk voor kinderen om de route op deze manier te volgen.

 

Voordat je gaat rijden is je auto natuurlijk helemaal in orde. Veel garages bieden een zomercheck aan waarbij wordt gekeken naar de remmen, accu, verlichting, autobanden, koelvloeistof en oliepeil. Met de juiste bandenspanning bespaar je ook brandstof! Sommige landen hebben ook een aantal items verplicht gesteld die je in de auto moet hebben op straffe van een boete, dit geldt uiteraard voor je eindbestemming maar ook voor de landen waar je doorheen reist! Bekijk van te voren dus goed waar je rekening mee moet houden.

 

Ga je niet weg met de eigen auto maar huur je er een ter plaatse? Denk er dan aan dat je zonder credit card in de meeste gevallen geen auto kunt huren. Ook als je mocht stranden met je eigen auto, dan is het wel prettig om toch de beschikking te kunnen hebben over een huurauto. Let er bij het huren ook op dat je niet te veel gaat verzekeren bij de verhuurder, als het kan is vooraf regelen vaak goedkoper. Het is wel verstandig om het eigen risico af te kopen, lees ook de voorwaarden goed door voor bijvoorbeeld off-road rijden. Bekijk bij het ophalen de auto goed op bestaande schades en laat deze noteren (en neem foto's met tijd- en datumregistratie erin) voor je ermee wegrijdt.

vliegen

Bij veel vliegmaatschappijen moet je bij het boeken van de reis al aangeven hoeveel bagage je mee wilt nemen. Ook betaal je daar apart voor dus het is verstandig goed te bekijken wat je meeneemt en of je echt wel zoveel nodig hebt. Vaak kun je door slim in te pakken veel ruimte besparen en met minder bagage toe. Voor een korte stedentrip kun je wellicht met (gratis) handbagage reizen. De afmetingen voor handbagage zijn wel steeds kleiner geworden en zijn ook verschillend per maatschappij. Dus ook op het gebied van handbagage zul je kritisch moeten zijn met wat je meeneemt. Als je bij de balie staat met een niet-aangemelde of een te grote koffer dan moet je soms het dubbele betalen, en dat is toch zonde. Goed nakijken dus wat de voorwaarden zijn bij jouw vliegreis.


Wat ook geldt bij vliegreizen is dat je geen scherpe voorwerpen en geen grote hoeveelheden vloeistoffen en gels mee mag nemen in je handbagage. Iedere verpakking mag maximaal 100 ml zijn en alles samen moet passen in een doorzichtig zakje van 1 liter in omvang. Uitzonderingen daarop zijn babyvoeding en medicijnen, mits nodig tijdens de reis. Ook flessen en toiletartikelen die je hebt gekocht nadat je door de douane bent gegaan mogen mee. Deze worden door de verkoper verzegeld meegegeven als bewijs dat ze zijn toegestaan. Tijdens de reis is het verstandig het verzegeld te laten, zeker als je tussendoor nog overstapt. Denk er aan dat ook toiletartikelen als crème, tandpasta en mascara daar onder vallen.


Afhankelijk van welk land je gaat bezoeken heb je wellicht een visum nodig. Bij sommige landen kun je deze bij aankomst aanschaffen, maar verstandiger is om dit van te voren te regelen. Op commerciële sites zoals visum.nl kun je vinden voor welke landen een visum nodig is. Voor de Verenigde Staten kon je eerst in het vliegtuig een formulier invullen waarmee je toegang tot het land kreeg. Nu moet dit echter vóóraf al worden geregistreerd en dit kan een aantal dagen duren. Zonder toestemming mag je het vliegtuig niet in dus regel het op tijd.

zorg

Voor het geval jou of een reisgenoot iets mocht overkomen, is het handig om ieders (Europese) zorgpas bij je te hebben. Gebruik je bepaalde medicijnen, zorg dan dat de apotheek een medisch paspoort afgeeft, zodat duidelijk is dat deze op doktersvoorschrift worden gebruikt. Dit kan ook handig zijn mocht je ter plaatse onverwachts nieuwe medicijnen nodig hebben. Is bekend dat je allergisch bent voor bepaalde stoffen, dan is het ook verstandig dit in het medisch paspoort aan te geven. In sommige landen zijn bepaalde medicijnen niet zomaar toegestaan. Dan is een medische verklaring nodig. Doe dit wel ruim op tijd voor vertrek want het kan even duren voor het geregeld is.


Mocht iemand onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomen, dan is het belangrijk om te weten dat de kosten vaak worden vergoed tot het bedrag dat de behandeling normaal gesproken in Nederland kost. Het meerdere zul je dan zelf moeten betalen. Binnen je reisverzekering is dit op te vangen als je medische kosten daarin hebt meegenomen. Neem in het geval van een ziekenhuisopname ook contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar voor begeleiding en advies.

ter plaatse

Bij veel accommodaties vraagt men om je paspoort achter te laten om de gegevens over te nemen. Dit voelt niet prettig en is in principe niet nodig. Maak een kopie van het paspoort en zorg ervoor dat op dit kopietje het BSN nummer onleesbaar is gemaakt (deze informatie heeft men niet nodig en de kans op identiteitsfraude wordt daarmee verlaagd). Schrijf erbij dat het ten behoeve van de accommodatie is voor legitimatie. Met het paspoort ernaast kan men zien dat dit hetzelfde document is en kun je je paspoort gewoon bijhouden.

 

Met de elkaar opvolgende ontwikkelingen in de wereld is het wel iets minder onbezorgd op vakantie gaan. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden actuele reisadviezen gegeven per land en waar je ter plaatse rekening mee kunt houden.

vakantiebudget

Hoeveel ga je uitgeven tijdens je vakantie? Om een beetje grip op je budget te houden kun je een vakantiebegroting opstellen, het Nibud geeft hiervoor tips en een overzicht waarmee je de bedragen op een rij kunt zetten.

Als je veel contant geld meeneemt, is het wel verstandig om het geld niet allemaal op zak te houden maar op je accommodatie veilig op te bergen in een kluisje en in gedeeltes mee te nemen. Controleer in ieder geval goed jouw (doorlopende) reisverzekering of je ook dekking hebt voor contant geld.

thuis

Voordat je thuis de deur achter je dichttrekt op weg naar jouw vakantiebestemming is het huis tiptop in orde. Geen bederfelijke etenswaren in de koelkast, de wekker gaat niet meer af en het gas is afgesloten. De verwarming hoeft niet te branden en ook de watertoevoer van de (af)wasmachine is afgesloten. Stekkers uit het stopcontact voor die apparaten die niet aan hoeven te blijven (de diepvries dan weer wel!) en een aantal tijdschakelaars zijn ingeschakeld op tijden in de avond.


Uiteraard zijn alle ramen dicht en deuren op slot. Voor een bewoonde indruk kun je wat serviesgoed op het aanrecht en/of tafel laten staan. Verwelkte bloemen geven echter geen bewoonde indruk dus ruim ze op voor je vertrekt. De buren kunnen eventueel ook een oogje in het zeil houden als ze weten dat je weg bent. Heb je iemand geregeld die zorgt voor de planten en eventueel huisdieren? Geef hem of haar ook jouw reisgegevens en mobiele nummer zodat je bereikbaar bent voor het geval dat.


In je enthousiasme deel je met je vrienden op Facebook, Twitter of andere social media dat je morgen éindelijk vertrekt naar dat fantastische plekje om daar heerlijk twee weken lang te genieten. Niet doen! Zo'n bericht kan heel gemakkelijk bij iemand terechtkomen die handig misbruik gaat maken van het feit dat je twee weken niet thuis bent. Wees ook voorzichtig met het delen van berichten en foto's tijdens je vakantie, ook al zijn ze nog zo jaloersmakend...

Fijne vakantie!