zelf regelen of toch maar Rechtsbijstand?

Iedereen in Nederland is verplicht om zijn auto te verzekeren. Maar wat is wijsheid? Als uw auto een bepaalde leeftijd heeft, betaalt u naar verhouding wel veel premie bij een volledig casco verzekering en dit wordt ook niet aangeraden. Een WA verzekering (evt met beperkt casco) is voor veel oudere auto’s voldoende. Zo zijn veel auto’s in Nederland verzekerd. Maar wat zijn de gevolgen in de praktijk bij een ongeval? In dit artikel willen we u iets meer inzicht geven aan de hand van een aantal voorbeelden waarmee u zult zien dat het ook voor oudere auto’s belangrijk is om naast de WA dekking een aanvullende voorziening te treffen in de vorm van een rechtsbijstandverzekering. Bent u nu al overtuigd? Neem dan meteen contact (040 207 9000) met ons op, anders lees nog even verder.

Situatie 1

U botst met uw auto tegen een andere auto en bij beide auto’s is schade, uw bumper moet worden vervangen en de andere auto heeft een nieuwe deur nodig. Gelukkig heeft u een autoverzekering en worden de herstelkosten voor u beiden vergoed. Toch?

Nee helaas is dat niet het geval. Uw WA verzekering dekt de schade voor de andere auto, de tegenpartij kan een nieuwe deur in laten zetten. Uw bumper wordt echter niet vergoed, deze kosten zijn helaas voor eigen rekening.

Situatie 2

Stel dat in bovenstaand voorbeeld de andere persoon tegen úw auto aanrijdt en u heeft allebei schade, uw bumper ligt eraf en zijn koplamp is gebroken.

In deze situatie kan het verschillende kanten opgaan:

- Bij het invullen van het schadeformulier is het voor u beiden duidelijk en acceptabel dat de ander aansprakelijk is. Als de verzekeraar van de tegenpartij uw schade accepteert is er niets aan de hand en kunt u uw bumper laten herstellen. U zult wel zelf alert moeten blijven dat de tegenpartij inderdaad uw schade vergoedt.
- Het kan echter ook zijn dat de ander vindt dat ú schuldig bent of dat er onduidelijkheden zijn. Bijvoorbeeld u kwam wel van rechts maar het leek een uitrit. Het komt nogal eens voor dat de tegenpartij het niet accepteert en dat maakt de situatie heel lastig.

Situatie 3

Op de snelweg komt u door slechte weersomstandigheden in een file terecht. De chauffeur achter u ziet het te laat en rijdt tegen uw auto aan. U klapt naar voren tegen uw voorganger die ook stil staat. Gelukkig is er tussen hem en zijn voorganger genoeg ruimte over waardoor er niet meer mensen bij betrokken worden. U voelt het meteen, er gaat iets niet goed in uw nek en uw passagier houdt zich tegen door haar hand tegen het dashboard te houden, maar daardoor klapt haar hand iets te ver door.

Het mag duidelijk zijn, dit kan een ingewikkelde situatie worden. Alle drie de auto’s hebben schade, en niet minder belangrijk, u en uw passagier hebben allebei letselschade. Wat komt er nu allemaal op u af? U wordt door uw voorganger aansprakelijk gesteld, maar kunt u die aansprakelijkheid doorzetten naar uw achterligger? En hoe dan? En als u of uw bijrijder door de klap naar de EHBO moet of het herstel duurt langer dan gedacht en is er aanvullend fysiotherapie nodig of u kunt een tijd niet werken. Kunt u de letselschade van uw passagier ook verhalen op de achterligger?

De vervolgschade kan groter zijn dan u denkt en hoe wordt dit dan geregeld? Als deze situatie ook nog eens gebeurt buiten Nederland dan komen er nóg meer complicaties bij kijken vanwege de daar geldende wet- en regelgeving.

Weet wat u kunt verwachten en regel het goed!

U ziet dat de (financiële) nasleep van een ongeluk behoorlijk ingewikkeld kan worden. Dan is wat advies en ondersteuning hard nodig. Met een WA-verzekering alleen krijgt u die ondersteuning niet. Als u iets van de kosten terug wilt zien, zult u de ander zélf aansprakelijk moeten stellen en goed bekijken wat er allemaal onder valt om de financiële gevolgen te beperken. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken dat dit frustratie op kan leveren en op een teleurstelling kan uitlopen.

Los van de rompslomp moet u ook rekening houden met uw eigen reactie op het gebeuren. Zeker bij ernstigere ongevallen zijn mensen vaak emotioneel en fysiek niet altijd in staat om de juiste stappen te ondernemen. Dan is het fijn als er iemand is die weet wat er moet gebeuren en het ook voor u kan regelen.

Aanvullend op een WA-verzekering (met of zonder beperkt casco) is het sterk aan te raden een rechtsbijstandverzekering verkeer te hebben waarmee u die ondersteuning wél kunt krijgen. Ook als de schade-afwikkeling in goed overleg plaatsvindt is een rechtsbijstandverzekering nodig. Zonder deze verzekering zult u zélf alles moeten regelen en kunnen wij niet namens u de schade verhalen. Veel mensen realiseren zich dit niet, maar het is o zo belangrijk om te weten. Ook als u op een andere manier aan het verkeer deelneemt, dus als voetganger, fietser of met een ander voertuig, kunt u met de rechtsbijstandverzekering verkeer rekenen op ondersteuning.

Heeft u al een rechtsbijstandverzekering, dan is de kans groot dat hierin ondersteuning op verkeersschades ook is meegenomen. Bekijk de voorwaarden dan nog eens goed of dit inderdaad het geval is.

Overtuigd? Neem dan meteen contact met ons op om het te regelen: 040 207 9000 of info@verberkmoes.nl, want als u in een van bovenstaande situaties terechtkomt is het wel prettig om te weten dat u de ondersteuning krijgt die u dan hard nodig heeft!