cybercrime | ransomware

Als u getroffen bent door ransomware dan is uw computer geblokkeerd en/of zijn de gegevens erop gegijzeld. Door middel van het betalen van losgeld (‘ransom’) ZOU de computer of gegevens weer worden vrijgegeven. U raadt het al… dat gaat niet gebeuren. Bij betaling is het geld verdwenen maar blijft de computer geblokkeerd, mogelijk wordt er nóg meer losgeld gevraagd. Deze online vorm van afpersing is momenteel erg actueel en heeft wereldwijd al veel slachtoffers gemaakt.

Hoe komt ransomware op uw computer?

De kans is groot dat u zelf onbewust ransomware toelaat op computer, bedrijfsnetwerk, telefoon of tablet door het aanklikken van URL’s of bijlagen in e-mails (phishing mails). Ook door het klikken op links op gehackte of verdachte websites kan een crimineel ongemerkt zijn gang gaan.

Hoe bent u ransomware te slim af?

U kunt ransomware helaas niet helemaal voorkomen maar u kunt zich er wel op voorbereiden zodat de gevolgen minder groot zijn. Om de kans op besmetting te verkleinen kunt u in ieder geval onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Doe dit voor al uw apparaten die met internet zijn verbonden (dus ook smart phones en tablets).

  • Backup van uw gegevens: De belangrijkste voorzorgsmaatregel die u kunt treffen, is het maken van (dagelijkse) back-ups van uw gegevens op een onafhankelijk (offline) systeem of losse harde schijf. Mocht uw computer(netwerk) gegijzeld worden, dan heeft u in ieder geval de gegevens nog.
  • Software: Gebruik actuele (en officiële) software en voer de updates uit. Draai ook regelmatig het antivirusprogramma. Om te voorkomen dat ransomware uw systeem binnenkomt, heeft Sophos software (Intercept-X) ontwikkeld die de aanval kan tegenhouden. Lees hier meer over op de site van Aragorn.
  • Links en bijlagen: Let heel goed op met verdachte links en bijlagen in e-mails of websites, ook als ze afkomstig lijken van mensen of bedrijven die u kent. Op onze pagina over phishing mails leest u waar u op moet letten.

Hoe komt u van ransomware af

Bent u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer van ransomware, betaal níet. U heeft namelijk geen enkele garantie dat u uw gegevens terugkrijgt. Betaalt u wel dan krijgen de criminelen wat ze willen en blijft deze vorm van criminaliteit in stand. Doe wel altijd aangifte bij de politie.

Er bestaan verschillende programma’s die ransomware kunnen verwijderen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld terecht op de website van nomoreransom.org.

Kijk voor meer tips over wat u kunt doen bij ransomware op https://veiliginternetten.nl/nieuws/5-tips-om-ransomware-te-voorkomen/.

Voor uitgebreidere informatie is dit artikel van de consumentenbond de moeite van het lezen waard: https://www.consumentenbond.nl/veilig-internetten/ransomware-cryptoware-gijzelsoftware