LOS WÉL AF OP JE AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

Aflossen op een aflossingsvrije hypotheek? Hoezo? Bij aflossingsvrij denken veel mensen ten onrechte dat er niet hoeft te worden afgelost. Maar het betekent alleen dat je tijdens de looptijd geen maandelijkse aflossing hóeft te betalen, zodat de maandelijkse kosten laag kunnen blijven. Dit kan handig zijn in situaties waarbij je (tijdelijk) niet zoveel kunt missen.

Maar vergis je niet, deze lening moet wel degelijk worden terugbetaald! Er zijn niet veel mensen die dat bedrag in één keer op tafel kunnen leggen, dus het is zaak om ervoor te zorgen dat aan het eind van de looptijd het aflossingsvrije deel zo laag mogelijk is. De kans dat je dan een nieuwe hypotheek of verlenging van de huidige krijgt, is dan weer een stuk groter. Mocht je namelijk geen hypotheek meer kunnen krijgen, dan moet je je huis verkopen om daarmee de schuld af te kunnen lossen.

KRIJG JE NOG WEL EEN NIEUWE HYPOTHEEK?

De hypotheekverstrekker kijkt naar je inkomen én de waarde van de woning om de hoogte van de mogelijke hypotheek te bepalen.
  • Het inkomen vanaf je pensioendatum telt mee als je minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af zit (en een pensioeninkomen is zelden hoger dan het salaris).
  • Banken sluiten alleen nog hypotheken af die tijdens de looptijd volledig worden afgelost. Dus, hoe groter het aflossingsvrije deel nu, des te hoger je maandlasten zullen zijn omdat je het dit keer wel moet aflossen.
  • De hypotheekrenteaftrek verdwijnt rond 2031, dus je krijgt geen geld meer terug bij de belastingaangifte.

De combinatie van een lager inkomen en hogere hypotheeklasten kan dus problemen gaan opleveren!

LOS Nú AF OP JE AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK

Heb je een van onderstaande geldbronnen en daarmee misschien de financiële ruimte? Gebruik die dan om nu al te beginnen met aflossen. Je kunt ervoor kiezen om dat per maand of per jaar te doen. Overleg met je hypotheekadviseur wat de beste optie is voor jou en hoeveel je kunt en mag aflossen. Zorg er wel voor dat je een buffer overhoudt waarmee je onvoorziene kosten kunt opvangen (zoals vervanging van je wasmachine…).

  • Spaargeld
  • Vakantiegeld
  • Dertiende maand
  • (Eindejaars)bonus
  • Schenking
  • Erfenis

los nu af en VERLAAG zo jE HYPOTHEEKSCHULD ÉN breng DAARMEE OOK je MAANDLASTen omlaag!

Meer lezen?